2020-05-09 10:22:07

OBILJEŽAVANJE DANA EUROPE

Učenici 2.b naše škole kroz online aktivnosti i izradu plakata obilježili su ovogodišnji Dan Europe. Vito B. je predstavio Portugal, Vito R. Francusku, Dorian Austriju, a Aneta rumunjski nogometni klub u kojem je njen tata kapetan. Bravo!

Danom Europe koji se održava 9. svibnja svake godine slavi se mir i jedinstvo u Europi. Datum označava godišnjicu povijesne "Schumanove deklaracije". Tijekom govora u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi kojom bi rat među Europskim državama postao nezamisliv.

 

 

Njegova vizija bila je osnovati europsku instituciju koja bi objedinila proizvodnju ugljena i čelika i upravljala njome.

Ugovor o osnivanju takvog tijela potpisan je nešto manje od godinu dana kasnije. Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije.

Institucije EU-a u povodu Dana Europe 2020. nizom aktivnosti na internetu žele odati počast brojnim Europljanima koji u duhu solidarnosti pomažu našoj Uniji da prebrodi krizu uzrokovanu koronavirusom. 

Informacije o aktivnostima koje u povodu Dana Europe organiziraju uredi u EU-u i diljem svijeta dostupne su na njihovim internetskim stranicama.

Prisjetimo se proslave Dana Europe 2019. Pregledajte galerije fotografija institucija EU-a koje su sudjelovale u proslavi:

Poveznica na ostale radove učenika: bit.ly/DanEurope2020


Osnovna škola Horvati Zagreb